Традиционно свързваме пролетта с ремонти – от боядисване на стените, през смяна на мебелите и нови подови настилки, до направата нова баня и подмяна на старата дограмата. Последното е особено важно, защото, както знете голямо количество топлина се губи именно от дограмата. Само си спомнете онези дървени конструкции, със скърцащи панти, които зимата уплътняваме с парцали или дунапрен, за да не духа. Но не осъзнаваме, че през стъклата също минава студ и така отоплението става неефективно. Ние от Автоматика Делис решихме да Ви дадем няколко насоки, когато стане въпрос за подмяна на старата дограма.

За много хора обаче все още не са напълно ясни разликите между възможните алтернативи на пазара. Колкото по-добре познаваме характеристиките на дограмата, толкова по-лесно ще вземем крайно решение за покупката й.

Например при алуминиевата дограма една от спецификите, която най-много ни интересува, е профилът. Експертите в сферата, препоръчват да изберем алуминиева система без прекъснат термичен мост, с отлични шумоизолационни и термоизолационни качества, с възможност за обикновено и двуосово отваряне, да е подходяща за  интериорни врати и витрини.

Предимствата на алуминиевата дограма са, че не корозира, а и не се влияе от големите температурни разлики. Тя е устойчива на различни атмосферни влияния – силно слънце, студ, вятър, не се влие от големите температурни амплитуди. Друго предимство е лесната й поддръжка. И не на последно място, алуминият е екологичен материал, напълно рециклируем, и безопасен за околната среда.

В малко по–ниския ценови клас попада ПВЦ дограмата. Това обаче не означава, че тя няма своите предимства, които я правят предпочитана пред останалите продукти на пазара.

Първо, тя се предлага в разнообразие от цветове, което я прави гъвкаво решение при различните интериорни решения. ПВЦ профилите са модерни и позволяват различни конфигурации в дизайна на интериора. Този вид дограма предлага богата цветова гама, както и голям асортимент от ламинирани профили.

Освен това тя е изключително устойчива на светлината, на резки климатични промени и дълготрайна.

Този тип дограма е чудесен топло и шумоизолатор, дори се посочва като най-добрия звукоизолатор, а ако се комбинира с правилните стъкла, резултатът ще бъде впечатляващ.

Много важно условие за една дограма е да се монтира лесно, а ПВЦ предлага това.

Както алуминиевата,така и ПВЦ е екологично чист продукт и може да се рециклира на 100%.

За домакините е важна и поддръжката, а сред големите предимства на ПВЦ е лесното почистване – с щадящ препарат и мека кърпа или гъба.

Дограмата обаче не е само рамки, а изисква и качествен стъклопакет. Реално, близо 90% от дограмата е стъклопакет, което го прави определящ за функционалността на прозореца.

Например двойният стъклопакет е подходящ за стаи със западно и южно изложение, защото при него има опасност от образуване на конденз по прозорците.

Тройният стъклопакет се препоръчва за стаи с източно и северно помещение, където процентът на пропускане на топлината и светлината е важен. Той предлага добра топлоизолация, която се постига чрез използване на две стъкла с нискоемисийно покритие.

Най–добрият безспорно е четворният стъклопакет, който предлага и най-добра топлоизолация в сравнение с останалите два. Той е подходящ за всякакви условия и за жилища, където има по–сурови климатични условия или има нужда от изключителна шумоизолация.

Сменяйки дограмата обаче, защо да не помислим и за смяна на интериорните врати у дома?

Ако трябва да говорим за най-добрите интериорни врати на пазара и за безкомпромисно качество на достъпни цени, изборът няма как да не попадне на решенията на Автоматика Делис и Хьорман.

Ако търсите неподвластна на времето, елегантна интериорна врата, която да предлага комфорт, моделите от серията BaseLine са точният избор. Непрекъснатото платно без или с фалц – в комбинация с желаната повърхност – ще хармонира отлично със стил на обзавеждане,  ще придадете уютна атмосфера, която предразполага към релакс.

С ConceptLine пък можете да създадете стилни индивидуални пространствени концепции. Комбинирайте както пожелаете повърхностите гланц, мат, със светлосенки и ленено платно с цветовете бяло, светло сиво, антрацитно сиво и таупе. Те пленяват с ефективност, комфортна поддръжка и здравина.

Вратата–мечта идва със серията DesignLine. Независимо дали ще изберете стилни елементи като апликации от благородна стомана, вдълбани фуги или модерни комбинации от дърво и стъкло, дали ще се спрете на естествен фурнир или пък на боя, тук ще намерите разнообразие от модерни мотиви за врати, с които ще издигнете визията на дома си на различно ниво.