Традиционно свързваме пролетта с ремонти – от боядисване на стените, през смяна на мебелите и нови подови настилки, до направата нова баня и подмяна на старата дограмата. Последното е особено важно, защото, както знете голямо количество топлина се губи именно от дограмата. Само си спомнете онези дървени конструкции, със скърцащи панти, които зимата уплътняваме с парцали или дунапрен, за да не духа. Но не осъзнаваме, че през стъклата също минава студ и така отоплението става неефективно. Ние от Автоматика Делис решихме да Ви дадем няколко насоки, когато стане въпрос за смяна на старата дограма – алуминиева или ПВЦ дограма – коя да изберем.

За много хора обаче все още не са напълно ясни разликите между възможните алтернативи на пазара. Колкото по-добре познаваме характеристиките на дограмата, толкова по-лесно ще вземем крайно решение за покупката ѝ.

Избор на алуминиева дограма - предимства

Например при избора на алуминиева дограма една от спецификите, която най-много ни интересува, е профилът. Експертите в сферата, препоръчват да изберем алуминиева дограма без прекъснат термичен мост, с отлични шумоизолационни и тремоизолационни качества, с възможност за обикновено и двуосово отваряне, да е подходяща за  интериорни врати и витрини.

Предимствата на алуминиевата дограма са, че не корозира, а и не се влияе от големите температурни разлики. Тя е устойчива на различни атмосферни влияния – силно слънце, студ, вятър, не се влие от големите температурни амплитуди. Друго предимство е лесната й поддръжка. И не на последно място, алуминият е екологичен материал, напълно рециклируем, и безопасен за околната среда.

Избор на ПВЦ дограма - предимства

В малко по–ниския ценови клас попада ПВЦ дограмата. Това обаче не означава, че тя няма своите предимства, които я правят предпочитана пред останалите продукти на пазара.

Първо, ПВЦ дограмата се предлага в разнообразие от цветове, което я прави гъвкаво решение при различните интериорни решения. ПВЦ профилите са модерни и позволяват различни конфигурации в дизайна на интериора. Този вид дограма предлага богата цветова гама, както и голям асортимент от ламинирани профили. Освен това тя е изключително устойчива на светлината, на резки климатични промени и дълготрайна. ПВЦ дограмата е чудесен топло и шумоизолатор, дори се посочва като най-добрия звукоизолатор, а ако се комбинира с правилните стъкла, резултатът ще бъде впечатляващ. Много важно условие е да се монтира лесно, а ПВЦ дограмата предлага точно това.

Както алуминиевата дограма, така и ПВЦ дограмата са екологично чист продукт и може да се рециклира на 100%.

За домакините е важна и поддръжката, а сред големите предимства на ПВЦ дограмата е лесното почистване – с щадящ препарат и мека кърпа или гъба.

Качествен стъклопакет за дограма

Дограмата обаче не е само рамки, а изисква и качествен стъклопакет. Реално, близо 90% от дограмата е стъклопакет, което го прави определящ за функционалността на прозореца.

Например двойният стъклопакет е подходящ за стаи със западно и южно изложение, защото при него има опасност от образуване на конденз по прозорците.

Тройният стъклопакет се препоръчва за стаи с източно и северно помещение, където процентът на пропускане на топлината и светлината е важен. Той предлага добра топлоизолация, която се постига чрез използване на две стъкла с нискоемисийно покритие.

Най–добрият безспорно е четворният стъклопакет, който предлага и най-добра топлоизолация в сравнение с останалите два. Той е подходящ за всякакви условия и за жилища, където има по–сурови климатични условия или има нужда от изключителна шумоизолация.

Смяна и избор на интериорни врати за дома

Сменяйки дограмата обаче, защо да не помислим и за смяна на интериорните врати за дома?

Ако трябва да говорим за най-добрите на пазара и за безкомпромисно качество на достъпни цени, изборът няма как да не попадне на решенията на Автоматика Делис и Хьорман.

Ако търсите неподвластна на времето, елегантна интериорна врата, която да предлага комфорт, моделите от серията BaseLine са точният избор. Непрекъснатото платно без или с фалц – в комбинация с желаната повърхност – ще хармонира отлично със стил на обзавеждане, ще придадете уютна атмосфера, която предразполага към релакс.

С ConceptLine пък можете да създадете стилни индивидуални пространствени концепции. Комбинирайте както пожелаете повърхностите гланц, мат, със светлосенки и ленено платно с цветовете бяло, светло сиво, антрацитно сиво и таупе. Те пленяват с ефективност, комфортна поддръжка и здравина.

Интериорна врата – мечта идва със серията DesignLine. Независимо дали ще изберете стилни елементи като апликации от благородна стомана, вдълбани фуги или модерни комбинации от дърво и стъкло, дали ще се спрете на естествен фурнир или пък на боя, тук ще намерите разнообразие от модерни мотиви за врати, с които ще издигнете визията на дома си на различно ниво.