Как да избера гаражна врата?

ВНИМАТЕЛНО ПРОЧЕТЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ – ТЯ Е ВАЖНА ЗА ВАС!

Ето защо:

Изборът на гаражна врата е отговорна задача – тя е скъпа и се сменя рядко! Още повече – вероятно това ще бъде единствената автоматична врата в дома Ви, а това нормално се класифицира като машина. А към машините трябва да се подходи с нужното внимание – те са удобни, но могат да бъдат и опасни.

Заслужава си да отделите известно време, за да изберете правилната врата, правилния доставчик и въобще да се уверите, че няма да си скубете косите още на втората година след гаранцията.

Разбира се, няма универсално решение за всички случаи.

Подобно на избора за къща или кола, вратата за вашия гараж трябва най-добре да балансира желанията и възможностите Ви. Често основен фактор при избора на врата е цената, или поне от там повечето от нас сме свикнали да започваме избора си.

Как да избера своята гаражна врата

Казвам се Алексей Петров и ще Ви помогна при избора.

Понякога се чувствам нелепо да правя сравнение между гаражните врати и леките коли, но тук аналогията сякаш е най-понятна. Знаете, че няма как да се определи цена на един автомобил, без да се знаят някои най-важни характеристики – марка, клас, възможности и т.н.

Е, при вратите за гараж наистина е същото, само че повечето хора няма как да са достатъчно наясно с нужните подробности и особеностите на тази непопулярна материя. Затова тук ще се опитам да Ви насоча по следите на правилния избор, без да навлизам в сухата техническа теория.

Нещата не са толкова сложни. Трябва да изберем тип, марка, модел и т.н. Внимание обръщаме, разбира се, и на дизайн, цвят, екстри – и въобще всичко, което ще ни направи максимално щастливи в рамките на разумен бюджет.

Не е трудно!

Нека сравним основните типове гаражни врати, които се предлагат при нас:

– двукрили врати на панти
– врати с въртеливо-постъпателен ход (още наричани “Berry”, “летящо крило”, “махови”)
– ролетни врати
– секционни врати

Най-добре би било да сравняваме отделни характеристики, подобно на ревютата за мобилни телефони. Всички сме свикнали с това, нали?

Ще определим няколко най-важни параметъра и ще ги оценим по шестобалната система, точно както в училище:

Двукрили врати на панти Врати “Berry” Ролетни врати Секционни врати
Външен вид
Цена 6 5 4 3
Възможност за индивидуален размер 6 2 6 5
Защита против взлом 5 5 4 6
Херметичност 2 2 4 6
Шумоизолация 2 3 4 6
Съпротивление срещу вятър 2 4 4 6
Странични отстояния 6 2 5 5
Възможност за автоматизация 2 6 5 6
Необходимо растояние над отвора 6 4 2 5
Възможност за вградена пешеходна врата 2 4 2 6
Възможност остъкление 4 3 4 6
Разнообразие от дървесни декори 2 2 3 6
Необходимо пространство пред и зад отвора 3 2 6 5
Необходимост от поддръжка 4 6 3 6
Скорост на монтаж 5 6 3 4
Обща оценка:   3,43 3,57 4,12 5,47

 

 

Признавам, че оценките са донякъде субективни, а и изброените параметри съвсем не изчерпват възможностите, но идеята е ясна – може да се каже, че “отлична” врата все още не съществува. Все пак можем да направим някои важни изводи:

Изводи – “ЗА” и “ПРОТИВ”

Двукрила врата на панти

Оценка 3,43

За:

– добра цена
– може да се поръча при местния майстор

Против:

– морално стара
– трудна за автоматизация
– изключително опасна при вятър!

– Тази врата Не се предлага при нас!

Врата тип “Berry”

Оценка 3,57

За:

– добра цена
– бърз монтаж
– висока надеждност

Против:

– ограничена ширина за преминаване
– необходимо е свободно място пред и зад отвора на гаража
– размерите са фиксирани и не търпят корекции

Ролетни врати

Оценка 4,12

За:

– не заемат място пред и зад отвора
– могат да се монтират вън
– изработват се винаги по индивидуален размер

Против:

– заемат значително място над отвора
– при класическите ролетки барабанните пружини са с кратък живот (не и при RollMatic)

Секционни врати

Оценка 5,47

За:

– технически погледнато, това всъщност е най-добрата гаражна врата
– отлична термо- и шумоизолация, влагоустойчивост
– предлага най-богато разнообразие по отношение на дизайна
– устойчива на взлом

Против:
– не може да се монтира навън и пред отвора
– относително висока цена

Най-добрата гаражна врата

Нека го кажем така:

– Направете всичко необходимо, за да си купите добра гаражна врата!

Казвам го, защото аз самият наистина вярвам в това. И като казвам добра врата, имам предвид конкретно “Хьорман” – това е  марката, с която работя и изборът ми не е случаен. Имам достатъчно опит с различни производители на гаражни врати, някои по-добри, а други – не толкова.

Но нека Ви кажа кое ме накара да се привържа така безвъзвратно към това име. Нашата малка компания разчита изключително много на своите щастливи клиенти! Сами разбирате, че ние не можем просто да продаваме врати. Ние осигуряваме консултации, монтаж, поддръжка… За себе си съм убеден, че го правим качествено. Но всичко е добре, когато започва добре, а нашето добро начало е секционната врата на Хьорман.

 

Скъпа ли е гаражната врата на Хьорман?

– Сами можете да се убедите, че цените са съвсем справедливи. Аз лично предпочитам секционните врати, но те не винаги са подходящи. Ако монтажът на секционна врата се окаже невъзможен, помислете за ролетна врата, но нека е с термоизолирани профили и задължително с електрически двигател. В никакъв случай не се доверявайте на доставчици със съмнителна репутация – лошото качество на материалите и особено на лентовите пружини може скоро да Ви накара дълбоко да съжалявате за “голямата далавера”! Ние предлагаме ролетните врати RollMatic, също на Хьорман. Гарантирам Ви, че тук няма компромис! Вярно е, че цената е по-висока от тази на обикновените ролетки, но ако обърнете внимание на детайлите, RollMatic ще стане ваша любима врата! Ако идеята за ролетка също не Ви допада, може би Berry е точно за вас? Вратата с въртеливо постъпателен ход е едно доста добро решение по отношение на цената и предлаганото качество. Тази врата не се нуждае от сериозна поддръжка, а при добър монтаж може да работи без проблем десетки години!

Ако идеята за ролетка също не Ви допада, може би Berry е точно за вас? Вратата с въртеливо постъпателен ход е едно доста добро решение по отношение на цената и предлаганото качество. Тази врата не се нуждае от сериозна поддръжка, а при добър монтаж може да работи без проблем десетки години!

Ако трябва да сме честни, двукрилите гаражни врати биха били последният избор. За мен е достатъчен фактът, че дори при слаб вятър такава врата може да бъде изключително опасна за Вас, за децата Ви и в крайна сметка за колата Ви. Отделен е въпросът, че очарованието на дистанционното отваряне тук е почти невъзможно.

Така стоят в цялостен мащаб нещата при избора на гаражна врата. Надявам се, че успях да Ви бъда полезен. И не забравяйте – при всички обстоятелства изборът зависи изцяло от Вас!

Е, смело напред и успех!