Когато говорим за ново строителство или модернизация на дома, едно от главните неща, за които трява да мислим, наред с покрития, боя, тапети, довършителни елементи, ВиК, електрическо захранване, е и избора на интериорни врати. Екипа на Автоматика Делис, споделя с Вас няколко съвета при избора на интериорна врата.

Подходяща интериорна врата за дома – цветове, дизайн и цена

И тук не говорим само за качество (то е на първо място и не трябва да правим компромис с него), но за начина, по който интериорната врата пасва както със стила на интериора и мебелите, така и с елементи като стълбище, настилка или всякакви архитектурни елементи.

Но това не означава, че цвета и дизайна на интериорните врати трябва да съответстват като цвят и дизайн и на интериора. Интериорните врати могат да създадат отличаваща се функция чрез избора на цвят или на модела.

Бъдете наясно какво точно купувате, когато инвестирате в нови интериорни врати. Цената не винаги трябва да е водеща. Мислете за качеството, за функционалността и за стил, който ще остане непреходен във времето.

Качествена интериорна врата – врати от дърво или стъклени врати

Когато избирате интериорна врата, ключово значение е нейната стабилност. Не е задължително една врата да бъде дебела, за да е качествена. Днес на пазара има много фини и изчистени модели, които са леки, но за сметка на това здрави и устойчиви. Когато става въпрос за външния вид, помислете дали предпочитате врати от дърво (или външния му вид) или боядисано покритие.

Вратите от дърво са идеален завършек и ще внесат топлината на естествен материал. Леките и средно тонизирани дървета като дъб са винаги актуални, но ако търсите акцент и ефектен вид, помислете за орех.

Стъклените врати са отличен избор за по – тъните стаи или за помещения, които искате да изглеждат по – просторни, да са обляни от светлина. Тук изборът може да падне на изцяло стъклена врата или да има само остъклени секции – хоризонтални или вертикални. Този тип стъклени врати обикновено се избират за всекидевни, а днес на пазара може да намерите и изключително разнообразие от стъкла – от матирани, през напълно прозрачни, оцветени, с мотиви или без. Всичко зависи от това, какво количество светлина искате да прониква или за степента на интимност, която търсите в съответното помещение. Например за спалня или баня, матираното стъкло е най – добрия избор.

Ако разделяте две стаи или създавате отворен план, има възможност да добавите стилни интериорни врати между двете пространства. Така ще създадете по-силна връзка между помещенията, а едната стая ще бъде видима към другата, дори когато те са затворени. Това прави помещението да се чувства по-голямо и по – светло.

Плъзгащи интериорни врати

Плъзгащите интериорни врати са друга чудесна опция за разделяне на стая, но си струва да се отбележи, че те няма да ви позволят да отворите напълно двете помещения една към друга.

В сучай, че търсите рустик или винтидж полъх в дома ви, помислете за врати стил – „хамбар“. Те са много стилни и са решение за всяко помещение. Например подобен тип плъзгаща интериорна врата може да сложите между кухнята и килера и да създадете много ефектна визия.

За тези, които харесват индустриалния стил, може да помислят за системи с метална рамка. Те стоят много естетсвено и се комбинират перфектно със стени с открити тухли, с видими тръби и повече бетонни елементи.

Интериорни врати - Цветове

Що се отнася до цветовете за интериорни врати, тук всичко е въпрос на личен вкус. Ако искате вратата да е акцент, може да изберете такава в цвят. Имайте предвид обаче, че ще трябва да съобразите и околния интериор. Това означава, че какъвто и ремонт да правите, няма да имате безкрайно много опции. Например на една червена интериорна врата, зелена стена или оранжев тапет надали би стояло много добре. Затова, експертите съветват да се придържате към класическите опции и да не експериментирате с цветове, особено, ако често сменяте вкусовите си предпочитания и правите чести промени.

Вътрешните интериорни врати са много важен детайл за цялостния завършек на интериора. Затова им обърнете специално внимание и заложете на красиви, дизайнерски и качестени модели.